Recent Posts

February 21, 2009

Optimis vs Pesimis..


Assalamualaikum wbt...

Seumpama bulan dan matahari silih berganti menampakkan diri di malam dan siang hari, seumpama lelaki dan perempuan tercipta untuk saling melengkapi, begitu juga pahala dan dosa yang diberi untuk kita sama-sama insafi. Begitu hebat ciptaan tuhan yang menciptakan segalanya dalam keseimbangan untuk sama-sama kita rasai, dengari, perhati dan teliti.

Sungguh, setiap inci penciptaan dunia ini, tidak ada cacat cela dan lompongnya. Ianya hadir dalam pakej dan legasi yang sempurna dan bermakna. Sejak berzaman, Allah telah mengutuskan Rasul-rasul bersama dengan agama Allah itu membawa berita gembira dan kesejahteraan kepada umat manusia.

'Dan tidak kami mengutuskan rasul-rasul melainkan sebagai pembawa khabar gembira dan pemberi peringatan...'
Surah Al-Kahfi, Ayat 56

Diturunkan wahyu yang berintipatikan janji Allah tentang ganjaran pahala yang berlipat ganda, balasan syurga kepada hamba-hambaNya yang taat, tentang darjat kemuliaan yang tinggi dan kehidupan yang bahagia di dunia dan akhirat serta keluasan rahmat Allah yang tidak terhingga ke atas hamba-hambaNya. Ini, mencetuskan rasa harapan dan optimis di kalangan umat Islam.

Namun, Allah menggandingkan juga berita-berita sebaliknya yang mengandungi ancaman dan amaran tentang janji Allah dalam pembalasan azab neraka untuk mencetuskan rasa bimbang dan takut atau pesimis di hati para hambaNya.

Norma ini memangkin dan memungkinkan keseimbangan berlaku di antara dua pengalaman rasa tersebut iaitu optimis dan pesimis. Natijahnya, mereka tidak terlalu optimistik sehingga mereka lupa daratan dan tidak terlalu pesimistik yang menyebabkan mereka kecewa atau putus asa.

Antara dalil kepada kenyataan di atas iaitu Allah mengalun dan mengadunkan kedua-dua unsur berita gembira dan amaran ialah :

'Katakanlah sesungguhnya Allah menyesatkan sesiapa yang dikehendaki-Nya dan memberi petunjuk ke jalan-Nya sebagaimana kepada orang-orang yang bertaubat'
Surah Ar-Ra'ad, Ayat 27

Tetapi, malangnya, antara wabak yang kian menular di dalam hati-hati orang Islam ialah Terlalu Optimis dengan pertolongan Allah sehingga lupa untuk berusaha dengan bersungguh-sungguh seolah-olah, pertolongan Allah itu akan datang secara bergolek dan tiba secara melayang. Sesungguhnya, fenomena ini telah melanggari konsep tawakal yang sebenar. Konsep tawakal yang digarisbawahkan oleh Islam ialah berusaha bersungguh-sungguh sebagai muqaddimahnya, disusuli dengan doa serta diakhiri dengan redha dan tawakal kepada Allah sebagai pengakhirannya.

Mengambil Ibrah(Pengajaran) daripada apa yang berlaku dalam Perang Hunain, yang mana perasaan terlalu optimis untuk menang telah mengambil posisi dalam hati tentera Islam ketika berhadapan dengan Bani Hawazin dan Bani Thaqif, lantaran kekuatan dari segi bilangan tentera iaitu seramai 12 ribu orang yang akhirnya membuka sedikit ruang kepada pihak musuh untuk mengolah dan mengorak langkah untuk mengalahkan tentera Islam sehingga umat Islam terasa kesempitan. Namun akhirnya, Allah mengirimkan tentera yang tidak kelihatan sebagai satu bentuk pertolongan kepada umat Islam.

'Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatu pun, dan Dia memberimu pendengaran, penglihatan dan hati nurani, agar kamu bersyukur.'
Surah Al-Nahl,Ayat 78

Sebenarnya, antara manhaj untuk mendapatkan petunjuk Allah itu adalah dengan menuntut ilmu. Pemahaman dan penginterpretasian ilmu itu perlu dihadam dan dicernakan dalam kehidupan kita. Mata akan dapat melihat dunia dengan lebih jelas dengan kanta mata. Mata hati akan dapat melihat dunia dan akhirat dengan lebih jelas dengan ilmu. Ingatlah kita makhluk yang bermula dengan tidak mengetahui sesuatu pun, dan kita eksploitasikan segala nikmat yang diberikan sebagai cangkul untuk menggali ilmu Allah yang Maha dalam dalam eksplorasi kita mencari keredhaan Allah.

'Genggamlah dunia dengan ilmu, gapailah akhirat dengan ilmu, dan gapailah dunia dan akhirat dengan ilmu'

Tuntutlah ilmu, Pertolongan-Nya perlu dicari, Bukan dinanti.

Salam Jihad...

Reactions:

4 comments:

Obviously optimist is the choice..but never pin down the usefullness of being a pessimist

Exactly, both should be in our life, and try to balance it... so, as a result, its give benefit to us...

optimis pada iman...jgn pesimis pada agama..

tapi pesimis kat mana2 perlakuan yang jauh dari agama..hatta dengan alsan waqi' sekali pun...

hehe..adik ni kurang korban, maka kurang ilmu..

wallahualam

Insyallah, kita jihad dlm menuntut ilmu..