Recent Posts

January 31, 2010

Tragedi 80an.

Dasawarsa 80an adalah transisi arah aliran ekonomi dan politik negara apalbila pada tahun 1981, Dr Mahathir telah menjadi Perdana Menteri menggantikan Tun Hussien Onn. Mahathir telah menukar arah orientasi ekonomi daripada pertanian kepada perindustrian serta memulakan beberapa langkah baru dalam pentadbiran. Antara perubahan yang dilakukan ialah Dasar Pandang Ke Timur, Penerapan Nilai-Nilai Islam, bersih, cekap, amanah dan Kepimpinan Melalui Tauladan.

Anwar Ibrahim pernah disenaraikan pemikir ke-32 dunia.

Era Mahathir Mohamad, pelbagai isu dan peristiwa telah mempengaruhi gerakan mahasiswa, antaranya kemasukan Anwar ke dalam UMNO pada tahun 1982, tangkapan ISA terhadap pimpinan-pimpinan pemuda PAS pada tahun 1984, peristiwa Memali pada tahun 1985, Operasi Lalang pada tahun 1987, perpecahan UMNO pada tahun 1988, isu pengganguran dan pelbagai lagi isu yang membentuk perjuangan mahasiswa.

ANWAR KE DALAM UMNO
Kemasukan Anwar Ibrahim, seorang tokoh gerakan pelajar penghujung dekad 60an dan tokoh belia Islam pada dekad 70an dan awal 80an ke dalam UMNO telah menggemparkan negara. Riuh gegar peristiwa ini terkesan sehingga ke luar negara, bahkan telah membawa perpecahan kepada barisan mahasiswa Islam. Anwar sememangnya menjadi harapan paling utama peserta kebangkitan Islam untuk memimpin PAS, gerakan Islam paling tua di negara ini. Karisma, aura kepimpinan, pengalaman dalam dan luar negara dalam pertubuhan belia Islam serta pernah mendekam beberapa kali di bawah ISA menyebabkan beliau sangat popular. Anwar semasa memimpin ABIM telah memanfaatkan ruang panggung pemuda dengan membina jaringan dengan dunia Islam, keterlibatan beliau dengan WAMY telah memperkenalkan beliau dengan Prof Ismail Faruqi, Tariq Qureishi, Tareq Suweidan, Sheikh Ahmad Zaki Hammad dan juga cendekiawan serta aktivis belia Islam dari rantau Asia Tenggara seperti A.M Fatwa (Indonesia).

Mahathir telah menghidu keupayaan Anwar Ibrahim untuk dijadikan regu politik beliau dalam memintas gelombang kebangkitan Islam yang menyebabkan anak-anak muda dan pelajar Universiti tidak bersama kerajaan, Anwar telah menerima pelawaan Mahathir dengan beberapa pertimbangannya yang tersendiri.

Dato' Asri (Presiden PAS) sebelumnya juga telah menawarkan tempat kepada Anwar dalam PAS namun ditolak oleh Anwar kerana hujahnya beliau belum cukup persediaan. Penyertaan Anwar ke dalam UMNO telah mendapat laluan yang mudah berbanding tokoh UMNO yang lain, beliau memenangi Parlimen Permatang Pauh pada tahun 1982 dan dilantik sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, 1983 beliau dilantik sebagai Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, pada tahun 1984 pula dilantik sebagai Menteri Pertanian, 1986 pula dilantik sebagai Menteri Pendidikan dan kemuncaknya Anwar menduduki pos Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1993.

Kemasukan Anwar ke dalam UMNO pada tahun 1982 telah dibahas panjang dan menyebabkan perpecahan kepada Gerakan mahasiswa Islam, dan juga ABIM sebuah gerakan Islam yang ditubuhkan oleh Anwar sendiri.

GENERASI HARAKI DAN FENOMENA HAJI HADI
Berbanding dengan dekad 1970an, generasi kebangkitan Islam pasa dasawarsa 80an lebih terurus daripada sudut tarbiyah harakiah. Ini adalah akibat daripada kemunculan ramai tokoh ulama muda dari Timur Tengah yang mendapat pentarbiahan daripada Ikhwan secara langsung. Setiap gerakan pula semakin menunjukkan komitmen untuk mengkaderkan ahli-ahli baru serta merancakkan persiapan fikrah dalam pergerakan masing-masing.

Tuan Guru Haji Hadi Awang di Dublin

Awal dekad ini juga disoroti dengan 'fenomena Haji Hadi', seorang ulama muda yang karismatik serta mempunyai pakej kepimpinan yang memukau anak-anak muda peserta kebangkitan Islam. beliau mendapat pendidikan tinggi dati Timur Tenagh (B.A. Madinah dan M.A. daripada al-Azhar) merupakan anak kepada tokoh Hizbul Muslimin Terengganu, Haji Awang Muhammad. Keberadaan beliau di Timur Tengah telah mendedahkan Abdul Hadi kepada tokoh-tokoh Ikhwanul Muslimin seperti Professor Muhammad Al-Wakeel dan Said Hawwa serta tokoh-tokoh Ikhwan yang lain. Kebolehannya berpidato yang membakar semangat untuk kembali kepada jaran Islam serta perawakan yang meyakinkan menyebabkan beliau berjaya mengisi ruang yang luas dalam fenomena kebangkitan Islam di negara ini. Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam usianya yang muda telah mendapat pengiktirafan antarabangsa dan menjadi ikon kepada generasi haraki di kampus dalam dan luar negeri dalam dekad 80an.

Gerakan mahasiswa juga sering menjemput beliau menyampaikan ceramah-ceramah agama di universiti seperti di UM yang pernah menjemput beliau sebanyak tiga kali untuk menyampaikan ceramah di Dewan Tunku Canselor. PAS pula yang mendapat faedah yang paling banyak daripada kebangkitan Islam yang berlaku telah mengalami transformasi kepimpinan iaitu daripada kumpulan Dato' Asri kepada kepimpinan ulama berikutan daripada usul yang diluluskan oleh Muktamar Pemuda PAS Pusat pada tahun tersebut.

Kesimpulannya, peristiwa-peristiwa hitam dan putih yang berlaku ini, sedikit sebanyak mematangkan kita dalam berpolitik dan memumaizkan masyarakat dalam mencari nilai hidup yang sebenar walaupun disamari dengan kezaliman dan ketidakadilan yang dituangkan dari cara hidup yang tersasar dari syariat Islam yang sebenar.

Reactions:

6 comments:

Adakah seorang Anwar Ibrahim mampu melahirkan satu hatta seribu lagi Anwar Ibrahim, dan adakah seorang Tuan Guru Hj Hadi Awang mampu melahirkan satu hatta seribu lagi Tuan Guru Hj Hadi Awan?? Renungkan~~

perkara yang sangat mendalam.
pembacaan yang banyak.

Поздравляю вас Старо-Новым годом, желаю вам в новом году успехов и спасибо что вы находите время поддерживать ваш замечательный блог!

Oputet seperti menarik di mendorong . Kelas ! Situs Anda adalah sesuatu yang malochitaem buruk dan canggih . Cobalah untuk menggelar program dengan bantuan xrumer 7 Elite ( Elite Hrumer 7) Anda dapat download di http://x-rumer.ru/ menceritakan sebuah program yang baik untuk mempromosikan situs blog .